Tuesday, October 9, 2007

October 9 Homework and slides

Please leave comments on the following things.
Choose slide 1 or 2 and describe how you decided which was greater.
On slide 3 explain what the pattern is and how many subs need to be ordered for 11 people?
On slide 4 please show an example of what 4 goes into 9 is and is NOT.

Thanks for commenting.

12 comments:

Michael Jordan 873 said...

I chose slide one. we can use the clock method.the bigger is the 1/4+2/4 because if you divide 60 by 4 the answer is 15 so 1/4 is a part of the whole and 2/4 is 30 because 2/4 is the part of the whole so you double 15 the answer is 30. the answer is 45. on the other hand, 1/6+3/6 is equal 40 because 60 divide by 10 is 10 minutes and 3/6 is equals to 30 minutes so I add 1o three times. The bigger is 45. On the subs the pattern I see is counting by 3 and the denominator is counting by 4. the 9 is inside the house and the 4 is outside the house on the same as. the nine is in outside the house and four is inside the house in not.

Jann 8-73 said...

i picked 1/4 + 2/4 and 1/6 + 3/6. When you add fractions, you only add the numberator because your adding a piece of the whole, not the whole. if you look at the equation 2/4 is equal to 3/6. But if you compare 1/4 and 1/6, 1/4 is bigger because the higher number the denomenator, the smaller the pieces. so if 2/4 and 3/6 is equal and you add 1/4 to 2/4 it is automaticaly bigger than 3/6 because if you add 1/6 to 3/6 it is still smaller. And 4 into 9 is the same as 9 divided by 4 which equals 2.25 but 4 into 9 is not the same as 4 divided by 9. because the quotient of that is 0.4 repeating. so divition depends on what is getting divided and how much your dividing it.

melissa 8-73 said...

i chose slide # 1
1/4 + 2/4 is greater than 1/6 + 3/6.If you draw a clock 1/4= 15 minutes.And 2/4= 30 minutes.
15+30=45 minutes.
the other one was 1/6+3/6.
1/6= 10 minutes and 3/6=30 minutes.
10+30=40 minutes.
40<45.
slide # 3
the denominator is always the same.
in one person there would be 3/4 right and 2 people was 6/4 and 3 people was 9/4.you just have to keep adding 3 in every numerator..

slide # 4
4 goes into 9 is the same as 4 divided by 9.
4 goes into 9 was not 4 divided by 9..(i guess)

karen 8-73 said...

1/4+2/4= (>) 1/6+3/6= I used the 60 minute clock, using 60 I divided the denominator and multiply the numerator after you found out the answer for denominator so starting to 1/4 the denominator of 1/4 is 4 then I used 60 divided by 4 equals to 15 then 15 multiply by 1 equals 15 so now we have 15 then now we have to find the answer for 2/4 and that's like pretty easy already because a half of 4 is 2 then its like 1/2 of 60 minutes is 30 so there's the answer 1/4=15 then 2/4=30 (15+30=45 minutes) next is 1/6+3/6=, 1/6 the denominator of 1/6 is 6 then 60 divided by 6 equals to 10 then multiply it by 1 equals 10 then for )3/6, the denominator is 6 then 60 divided by 6 is 6x3=18 and then now you add all the answers from 1/6=10 3/6=18 (10+18=28 minutes) I think that's all I have to explain

mariya 873 said...

i chose slide 1. i chose this slide because i thought 1/4 + 2/4 and 1/6 + 3/6 were the easiest fractions to handle when it comes to drawing it on the clock. well anyway, i think that 1/4 + 2/4 is bigger than 1/6 + 3/6 because 1/4 = 15 mins and 2/4 = 30 mins, so that would equal to 45 mins.
while 1/6 = 10 mins and 3/6 = 30 mins which equals to 40 mins.

slide 3
i think the fraction is getting bigger everytime you're adding one kid. like for example. one kid gets 3/4 of the sub and another kid gets 6/8 of the sub. what i am doing is that for one kid, you're just adding 3 in the numerator and for the denominator, you're just adding 4.

slide 4
4 goes into 9 is the same as 9 divided by 4
9 goes into 4 is the same as 4 divided by 9.

ivanneu873 said...

i chose slide one...
1/4 + 2/4 = ?
1/4 of 60 minutes is 15 minutes..
2/4 of 60 minutes is 30 minutes..
15 + 30 minutes = 45 minutes

1/6 + 3/6 = ?
1/6 of 60 minutes is 10 minutes..
3/6 of 60 minutes is 30 minutes..
10 + 30 minutes = 40 minutes!


slide 3...
it says that every person will get 3/4 of the sub...if there are two people, you will multiply 3/4 twice...so if there are 2 people who will share the subs, they will need 1 1/2 subs...


slide 4...
4 goes into 9 is same as 4 divided by 9...
4 goes into 9 is NOT 9 divided by 4...

hanah 873 said...

I chose slide 1. I used the clock method. It is more helpful abd more easier.

1/4 is equal to 15 minutes in clock time. 2/4 is equal to 30 munutes in clock time. So, all together they equal 45 minutes.
1/6 is equal to 10 minutes in clock time. 3/6 is equal to 30 minutes in clock time. So all together it equals 40 minutes.
1/4 + 2/4 is larger than 1/6 + 3/6.


Slide #3
For 11 people, each person gets 8 and 1/4 of a sub. So, multiply 8 and 1/4 by 11 and it equals 90 and 3/4. The pattern is to add 3/4 every time.

Slide #4
4 goes into 9, the same as 9 divided by 4. 9 goes into 4, the same as 4 divided by 9.

naaadine s. 873 said...

i chose slide #1, i used the clock method.it helps me a lot.

1/4 is 15 minutes in a clock, 2/4 is 30 minutes,so, they have 45 minutes.
1/6 is equal to 10 minutes and 3/6 is 30 minutes, so, they have 40 minutes.
1/4 + 2/4 or3/4 or 0.75 is larger than 1/6 + 3/6 or 4/6 or 0.6

slide #3
for 11 people, each person gets 8 and 1/4 of the sub. i multiply 8 and 1/4 by 11 and the answer is 90 and 3/4. there is a pattern, you just have to add 3/4 everytime.

slide #4
4 goes into 9, it's the same as 9 divided by 4, and 9 goes into 4, it's the same as 4 divided by 9.

alexandra873 said...

-I chose slide 2.
If you use the clock string, 5/12 is equals to 25 minutes. I got the answer 25 by dividing 60 by 12 and the answer will be 5. Then 5 multiply by 5, which is the numerator of 5/12 is equals to 25. Which means 25 minutes. And for the 1/12, i ended up with the answer of 5. I just divided 60 by 12 and since the numerator is 1, i didn't make anymore operations. So 25 mins. + 5 mins. = 30 mins. or 30/60. You can also say 1/2.
On the other fractions, I endeed up with the answer of 25 mins. and here is what i did:
60 mins. divided by 3=20 mins. plus 60 mins. divided by 12=5 mins.
So 5 mins. plus 20 mins. = 25 mins.
Which one is larger? 30 mins. or 25 mins.? Of course, 30 mins. is larger than the other so 5/12+1/2 is larger than 1/3+1/2.

About the pattern
Each kid will get 3/4 sub so if there are two children, we need 6/4. The pattern means that you have to add 3 on the numerator and use the same denominator at the first. There is also another way of telling an improper fraction. you have to divide the numerator by the denominator of the improper fraction. For example, 9/4. You just have to make a house like this: ___
/ you have to put the numerator inside the house and the denominator outside. Then if you are finished dividing it, the quotient will be the whole number, if there is a remainder, it will be the numerator and the number outside the house will be the denominator. If it happens that there is no remainder, it means that the answer is a whole number. If there are 11 kids, you need to order 33/4 subs or 8 and 1/4 subs.

On the slide 4, 4 into 9 is the same as 9 divided by 4 which is equals to 2.25. But 4 into 9 is not the same as 4 divided by 9. Because the quotient of 4 divided by 9 is 0.4 and goes on repeating. So divisor and dividend on division matters.

Brett 8-73 said...

I picked 1/4 + 2/4= and 1/6 + 3/6=.
I think that 1/4 + 2/4 is bigger then 1/6 + 3/6 because i'd rather have 3 quarters of something then 4/6. so I just basicly added the numerators and not the denominators together and got 3/4 and 4/6 and i used rectangles not clocks

Kadille Dave 8-73 said...

i chose 1/4 + 2/4, 1/6 + 3/6. clock method is one method we could use in comparing fractions and LCD (least common denominator) is the one i use always to know which fractions are bigger by making their denominators the same...in clock method, 1/4 is equal to 15 minutes out of 60 minutes which is one hour plus 2/4 of an hour is also the same as the half of an hour so the value of 2/4 in an hour is 30 minutes so 30 + 15 is 45 minutes of an hour. 1/6+3/6 is easy to add because their denominators are the same so add the numerator, 1+3=4 then copy the denominator, 4/6 or 2/3 then compare it to 45/60 by getting their LCD.

Jenna 8-73 said...

i chose slide one which is 1/4 + 2/4 or 1/6 + 3/6.
1/4 + 2/4 is greater because if you use a clock and dived 60 by 4 you get 15 minutes. (1/4 = 60/4=15) Then you double the 15 for the 2/4 and you get 30 . (2/4 = 60/4= 15 x2 =30) 30+15=45 . So the fraction is 45/60 .

you do the same thing again for the next fraction. so 60/6= 10 minutes. (1/6 = 60/6=10) Then you multiply 10 by 3 because of the 3/6 and you get 30 . (3/6 = 60/6= 10 x3 =30) 30+10=40 . so the fraction is 40/60 .

45/60 > 40/60 .

slide 3 .
for one person you need 3/4 of a sub. For two people you need 6/4 of a sub. For three people you need 9/4 of a sub. The pattern is the numerator is going up by 3 and the denominator stays the same. So for eleven people you would need 33/4 of a sub. which is also the same as saying 8 and 1/4 .

slide 4.
4 goes into 9 is 9 divided by 4.
4 goes into 9 is not 4 divided by 9.