## Sunday, October 21, 2007

### Jomarie's First Growing Post

3) Which set of fractions is larger 1/2 + 1/6 or 1/4 + 7/12? 1/4 +7/12 is larger.

1/4 + 7/14 -
60 divided by 1/4 is 15.
60 divided by 7/12 is 35.
15 + 35 = 50

1/2 + 1/6 -
60 divided by 1/2 is 30.
60 divided by 1/6 is 10.
30 + 10 = 40.

4) I couldn't find my bikerace so I'm using Karen and Hanah's bikerace. Hope you don't mind (:
I choose Karen and Hannah's bikerace because Mariya and I also did the clock way because of the 60 km and the 60 mins.

5) Well my bikerace, Mariya and I did the clock way because there were 60 km and there is 60 mins in a clock. For each km its 1 so what we did were counting each square as 1 km.

6) Dolphin game. This game is about a dolphin race. You have to choose the biggest fraction piece to make the dolphin reach the finishing line first. I like this game because it helps you see which fraction is bigger in a fun way.

7) Tell us all about how you calculated the Km positions at a twelfth, sixth and a third. What we did was 60 divided by 12 equals 5, 60 divided by 6 equals 10 and 60 divided by 3 equals 20. Did you see any patterns? I see that they are all divisible by 5 and I see 5 times 2 equals 10 then 10 times 2 equals 20.

8) What are 2 different ways to find a quarter and 3/4 of a number. Use one of the following 16, 22, or 110. Using division and times. For 16 - What I would do is, 16 divided by 1/2 is 8 (thats 2/4 already) then plus 4 because 4 is 1/4 of 16 and that would equal 12. The other way is, 4 is 1/4 of 16 so just times 4 by 3 which equals 12.

9) 1/2 + 1/3 doesnt equal 2/5. Because if you us the clock way 1/2 (30 mins) + 1/3 (20 mins) = 50 mins, and 2/5 only equals 24 mins.

10) Scoring Guide

Title 1/1
Label 1/1
Question 3 5/5
Question 4&5 1/3
Question 6 4/5
Question 7 2/3
Question 8 4/5
Question 9 4/5
Question 10 6/7

Total = 28/35

#### 1 comment:

annedenisse 873 said...

i think you did a really good job. i understood most things you tried to explain. what i sometimes couldnt get was how you times the numerator to get the answer or something, its kind of hard to explain. but for the rest, i think you dont need to improve because its already good! :)
Title 1/1
Label 1/1
Question 3 5/5
Question 4&5 3/3
Question 6 4/5
Question 7 2/3
Question 8 3/5
Question 9 5/5
Question 10 6/7
30/35